Letos poleti se je preselil v novo okolje. Slovenski rokometni vratar, Rok Zaponšek bo v Franciji letos zaigral v eni izmed najmočnejših rokometnih lig na svetu.

Rok, kako si se znašel v novem klubu, novem mestu, novi državi? 

“Znašel sem se zelo dobro. Nimam večjih težav s prilagajanjem. Gre za zelo urejen klub, imamo super pogoje za trening, čisto novo dvorano, mesto je lepo, država urejena. Tako, da so prvi vtisi zelo pozitivni.”

Kako bi opisal mesto, v katerem živiš? Kaj ti je najbolj všeč? 

“Mesto me zelo spominja na Ljubljano. Tako po velikosti kot po izgledu. Z ženo živiva v predmestju Rennesa, kjer je res ogromno parkov, zelenja, sprehajalnih poti. Na splošno je zelo urejeno in mirno. Do dvorane imam 15 minut peš tako, da kar se teh stvari tiče res nimam niti ene pripombe.”

S sabo imaš tudi psičko. Kako se je ona navadila na tamkajšnje življenje? 

“Ona uživa. Posvojila sva jo dva meseca nazaj in kolikor opažam naju je šele pred kakim dobrim tednom vzela za “svoja” in se je čisto začela zavedati, da sva midva sedaj njena nova družina. Kot sem že dejal, je za njo to mesto kot iz pravljice. Sprehajalnih poti je res veliko in uživa vsakič, ko se odpravimo na sprehod.”

Kakšna je razlika med življenjem v Franciji in na Madžarskem, kjer si živel nazadnje? 

“Razlika je že v tem, da sem na Madžarskem živel sam, tukaj pa živim z ženo. V prejšnjem klubu oziroma mestu ni bilo praktično ničesar. Samo dvorana, trgovina in nekaj hiš tako, da ni bilo nobenega socialnega življenja in se res ni nič dogajalo. Tukaj pa je res veliko dobrih restavracij, zelo lepih kavarn, tako, da se zmeraj najde nekaj za početi, ko nimamo treningov in tekem.”

Kakšni ljudje so Francozi? 

“Takoj prva izkušnja, ko smo prišli v Francijo, mi je potrdila, da ne rečemo brez razloga, da se nekdo naredi Francoza. Ko smo se selili iz Slovenije v Francijo, nam je nekje sredi Francije zmanjkalo bencina in smo prosili na odstavnem pasu vlečno službo, če nam lahko pomaga in so samo odmahnili z roko, češ “se boste že znašli”. Kar se pa tiče mojih soigralcev in ljudi v klubu, so mi vsi zelo pripravljeni pomagati. Sem pa opazil, da smo Slovenci oziroma Balkanci v tem primeru vseeno veliko bolj odprti in se bolj radi družimo tudi izven igrišča. Tudi po treningih smo tako v Sloveniji kot na Madžarskem veliko dlje ostali v garderobi in se podružili, tukaj pa vsak “oddela” trening in takoj po temu odide domov.”

Kako ti gre učenje Francoščine? Je težji/lažji jezik kot na primer Madžarščina? 

“Lažji je definitivno kot Madžarščina, tukaj ni nobenega dvoma. Je pa tako, da sem prvič v situaciji, ko res ničesar ne razumem kajti vsi drugi soigralci govorijo Francosko in se še navajam na to. Imam pa srečo, da dva soigralca govorita po “naše” in mi prevajata, kar je pomembnega. Ampak je lažje, ker kot vratar ne rabim poznati akcij in vseh taktičnih zadev, tako, da se lahko skoncentiram samo na branjenje. Kar pa se tiče komunikacije, večina govori angleško, kar ni ravno značilno za Francoze tako, da komuniciramo v Angleščini. Delam pa seveda na tem, da bi se v prihodnje čim prej naučil njihovega jezika.”

Poleti si se poročil s svojo izbranko Evo. Kakšen je občutek, ko jo sedaj predstaviš kot – “To je moja žena Eva”?

“Moram priznati, da se po dveh mesecih še nisem nisem čisto navadil na besedo “žena” tako, da včasih po pomotoma še vseeno rečem “punca”, ampak se hitro popravim (smeh). Drugače pa je res super občutek, zelo uživava.”

Kar nekaj Slovencev igra v Francoski ligi. Se v prostem času družiš s kom iz slovenske reprezentance? 

“Nantes je eno uro stran od naju, kjer živi Rok Ovniček s svojo punco in v mesecu in pol odkar sva v Franciji smo se videli že tri krat in bili skupaj tudi na izletu. Ob tem pa smo še igrali dve prijateljski tekmi z njimi, tako, da se veliko družino, ko nam urnik to dopušča. Sva pa tudi bila že na tekmi od Bresta, kjer igra Ana Gros, ki je prav tako iz Velenja in smo že dogovorjeni, da jo greva spodbujati na tekmo Lige prvakov.”

Kako preživljaš prosti čas? 

“Med tednom, ko imamo treninge, največ časa preživim s psičko na sprehodih oziroma na kavici. Ko pa imamo prost vikend, najraje gremo na kak izlet, kajti v Franciji je res veliko dobrih krajev, katere je vredno obiskati.”