Pred mikrofon (na daljavo) smo tokrat povabili direktorja športne agencije Proelium Jana Ternjaka. Z njim smo poklepetali o trenutno najbolj vroči športni temi – Športni akademiji Proelium, ki za vse perspektivne športnike odpira vrata 1. 5. 2020. Gre za spletno (online) akademijo, ki bo športnike naučila osnove vseh šestih športnih temeljev, ki so nujno potrebni za vse tiste, ki si želijo tudi v prihodnosti profesionalno ukvarjati s športom. Ti temelji so: osebni trener in nutricist; športni psiholog; fizioterapevt in kineziolog; strokovnjak za medije, marketing in grajenje osebne športne znamke; strokovnjak za finance; povezovanje med športnik.

 

Jan, pozdravljen. Kaj v teh dneh počnete z vašo ekipo?

V zadnjih dneh smo predvsem veliko na video klicih z našimi mladimi športniki. Že več mesecev pripravljamo akademijo. Skupaj z ekipo sedaj pregledujemo vse prijave, ki jih dobimo. Nato se z veliko prijavljenimi perspektivnimi športniki ter njihovi starši pogovorimo preko video klica. Skupaj nato ugotovimo, če se naša razmišljanja ujemajo. V kolikor se, se nam nato lahko športnik pridruži v akademiji.

Zakaj ste se odločili, da ustanovite športno akademijo?

Predvsem ker smo mnenja, da so športniki »sami«. Manjka tiste celostne obravnave. Smo športna agencija, ki sodeluje s posameznimi vrhunskimi športniki. To so Marcos Tavares, Rok Možič, Rok Zaponšek, Dominika Čonč … Vse več mladih nam je pisalo z željo, da bi se pridružili naši športni agenciji. Ker nam skupaj s strokovnjaki primanjkuje časa, da bi vsakemu pomagali individualno, smo se odločili, da ustvarimo akademijo, kjer bomo lahko skupaj pomagali manjši skupini perspektivnih športnikov.

Kakšen je odziv?

Odziv je res izjemen. Do konca pričakujemo več kot sto prijav. Vedeli smo, da je športna akademija nujno potrebna. Nismo si pa mislili, da bo odziv tako dober.

Koliko športnikov boste sprejeli v akademijo?

Računamo, da bomo v akademijo sprejeli okoli 30 športnikov. Če bo želja res velika smo seveda pripravljeni na še kakšno dodatno mesto. Se mi pa zdi, da je to skupina, s katero lahko kvalitetno delamo.

Koga ne boste sprejeli?

Predvsem tistih, ki nimajo tiste potrebne zagnanosti. Tistih, ki morda trenirajo zaradi staršev, ali pa jemljejo trening bolj kot nekakšen hobi. Seveda s tem ni nič narobe in podpiramo kakršnokoli ukvarjanje s športom. Vendar si v skupini želimo športnike, ki bi se radi tudi v prihodnje ukvarjali s športom. Na drugi strani je kar nekaj takšnih, ki so še premladi. Po letih sicer ustrezajo kriterijem, vendar smo skupaj s starši ugotovili, da je boljše, da z akademijo počakajo še kakšno leto.

Bo v akademiji dovolj znanja za vse?

Skupaj z našimi strokovnjaki skrbno načrtujemo program. Zavedamo se, da imajo športniki tudi šolo, treninge, morda kakšne dodatne obveznosti. Ne želimo, da je akademija breme, ampak velika dodana vrednost. Vse skupaj bo odvisno tudi od vsakega posameznika. Koliko bo posamezni športnik vpraševal, se vključeval. Tisti, ki bodo želeli še dodatnega znanja, jim ga seveda ne bomo odrekli. Cilj pa vseeno je, da vsi dobijo osnove, ki so po našem mnenju res potrebne.

Na nek način boste povezali športnike, ki razmišljajo enako?

Tako je. To je eden izmed naših ciljev. Že večkrat sem omenil, da se v tujini športniki med seboj več povezujejo kot naši športniki. V naši športni agenciji dajemo velik poudarek na to tudi pri profesionalcih. Želimo pa začeti pri mladih. Ne želimo, da se med seboj povezujejo samo igralci/igralke iz istega kluba oziroma društva. Želimo, da se povezujejo vsi. Vsi tisti, ki imajo podobne želje, cilje in sanje. Verjamemo, da so lahko skupaj še močnejši. Da se lahko bodrijo, si izmenjajo izkušnje … Verjamemo, da bodo lahko dolgoročno skupaj dosegli več. Mi pa jih bomo pri tem usmerjali in podpirali.

Bodo kakšna izobraževanja potekala tudi v živo?

Večina akademije bo potekala online – torej preko spleta. Imeli bomo zaprto skupino za vse športnike. Težko vse skupaj dobimo na izobraževanje v živo, zato smo se odločili za izobraževanje preko spleta. Vsak ima tudi treninge, turnirje in obveznosti po svojih načrtovanih urnikih, tako da si bodo lahko vsebino pogledali tudi za nazaj. Bomo pa kakšno delavnico z našimi strokovnjaki poleti naredili tudi v živo.

Kako dolgo traja akademija?

Akademija bo trajala osem mesecev. Bo kot nekakšno športno šolsko leto. Samo malce bolj zabavno bo od šole (smeh). Trajala bo torej od začetka maja pa do konca letošnjega leta.

Kdo bo vse sodeloval v akademiji in komu ste zaupali vodenje le te?

V akademiji bodo sodelovali vsi naši strokovnjaki, ki že sedaj sodelujejo z vsemi našimi vrhunskimi športniki, s katerimi delamo individualno v Športni agenciji Proelium. Vodja akademije je Robert Stojković. Je tudi sam sicer profesionalno v športu, je športno izobražen in kvalificiran. Deluje kot trener tako v moški kot v ženski košarki, ob tem je tudi reprezentančni trener. On bo povezoval vse športnike v akademiji skupaj z vsemi strokovnjaki.

Zakaj se vam zdi pomembno, da se športniki še dodatno izobražujejo?

Se mi zdi, da so mimo tisti časi, ko je bilo pomembno samo igrišče. Dandanes so izjemno pomembne tudi ostale stvari. Pomembno je, da se športniki zavedajo tega in da dobijo osnove na vseh temeljnih področjih.

Že pred časom ste govorili tudi o tem, kako pomembno je, da so izobraženi tudi starši?

Res je. Nenazadnje so oni tisti, ki podpirajo svoje otroke, mlade športnike. Tudi oni se velikokrat obrnejo na nas z raznimi vprašanji. Odločili smo se, da bomo dodatno poskrbeli tudi za starše. Vzporedno bomo namreč naredili še eno zaprto skupino za starše. Ne bo toliko vsebine kot v skupini za športnike, se pa bo v času trajanja akademije vsak od naših strokovnjakov vsaj enkrat javil staršem in odgovoril na njihova vprašanja glede hrane, treningov, psihologije, podjetij, sponzorstev …

Do kdaj se lahko športniki prijavijo?

Prijave bodo odprte do konca meseca aprila. S 1. 5. 2020 namreč začnemo z akademijo. Prijave na čakalno listo in program so še zmeraj na voljo TUKAJ.